Posts

Idea untuk kerja sambilan/part time di Malaysia

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,

Akhir-akhir ini ramai orang mengeluh berkaitan kos sara hidup semakin meningkat. Ramai yang lebih gemar menyalahkan pihak-pihak tertentu tanpa berusaha untuk memperbaiki keadaan diri tetapi ramai juga yang telah berusaha dalam memperbaiki keadaan diri dan berjaya untuk hidup dalam keadaan yang lebih selesa. Disini penulis nak kongsikan idea-idea yang boleh kita cuba untuk menambahkan sedikit pendapatan.

Uber/GrabCar Jika anda mempunyai kereta sendiri dan boleh memandu kereta. Anda boleh mendaftarkan diri anda sebagai pemandu Uber/GrabCar. Disamping anda menambah pendapatan, anda juga boleh menambah pengetahuan berkaitan jalan-jalan yang dilalui.

Designer Bagi kategori ini, jika anda seorang yang kreatif dan pandai menggunakan software untuk menghasilkan design-design yang menarik. Anda boleh mengambil upah untuk menyediakan design kepada individu, kumpulan dan juga syarikat yang mengupah perkhidmatan menyediakan design.

Photographer Jika anda suka deng…

Tempat Syiok - Batu Cave

Image
Assalammualaikum dan salam sejahtera,

kali ni aku nak kongsikan pengalaman pertama kalinya ke Batu Cave. tempat Kuil bagi mereka yang beragama Hindu. Kalau kita ikut jalan MRR2, bila melalui kawasan batu cave ja kita akan nampak satu patung emas yang besar. Situ la kawasan yang selalu dilawati oleh pengunjung untuk melihat ke istimewaan batu cave.

Patung Emas di Batu Cave
Bagi mereka yang menaiki kereta, kos parking kereta tidak lah terlalu mahal kerana mereka hanya mengenakan RM2 sahaja. Kos untuk masuk pula adalah percuma. Disini aku nak kongsikan beberapa gambar menarik disana.






tidak salah kita nak melihat tempat orang tetapi jangan lupa pada tempat sendiri. Hormat menghormati agama lain kan salah satu tuntutan daripada agama Islam itu sendiri. Akhir kata aku belanja hampa video sikit la. harap terhibur la. terima kasih.





Tempat Syiok - Bangi Sentral Syurga para Hijabster!!

Image
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Bagi mereka yang masih tidak tahu berkaitan dengan Bangi Sentral, mai sini kita kongsi bersama-sama apa yang ada di Bangi Sentral dan kenapa dikatakan syurga buat para Hijabster ni. Ikut pengalaman aku p ke sana, boleh dikatakan banyak kedai-kedai online yang bertapak disana. Rasanya ada berpuluh-puluh kedai la, nak bagitahu pon aku bukannya kaki shopping(hehehe).

Antara kedai yang ada:-

Bella Amara
Sugarscarf
byZubeeda
Madre
D.Haibah
Lamina
Bianco Mimosa
Ruhil galeria
AdilJuma
Nursafia
hijrahcouture
Calacara
by Nur Jasmin
TudungPeople
Jubahsouq
Chamber of dream
SitiKhadijah
QairaHijab
IMAAN
AlHumairah
Z'Hanna Boutique
Zawara
Shea rasol
Jelitasara
Leeyanarahman X Elrahexclusive
dan banyak lagi.


Lokasi Bangi Sental, Bandar Baru Bangi
Kat bawah nanti aku kongsikan gambaq-gambaq jenama apa yang ada kat sana (tak semua sebab dah penat masa bulan puasa), kalau dah berkenan tu, boleh la p beli terus disana. Kalau dah penat ber shopping, boleh singgah…